De geschiedenis van de Bitcoin

Satoshi Nakamoto staat bekend als degene die de bitcoin geïntroduceerd heeft. Dat is in het jaar 2009 gebeurd en de persoon of groep achter deze naam is nog altijd onbekend. Dat is expres zo, want het draait bij het elektronisch geld of ruilmiddel erom dat er geen enkele autoriteit of derde partij nodig is om transacties tussen twee individuen tot stand te brengen.

Het is wat dat betreft een onafhankelijk virtueel systeem dat niet zoals bij banken een bepaald vertrouwen nodig heeft. Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog wel het debacle van de DSB bank dat failliet is gegaan en waarbij de grote spaarders lange tijd in het ongewisse zijn gebleven over het terugkrijgen van het spaargeld. Doordat er bij bitcoin geen enkele bank aan te pas komt en het systeem gebaseerd is op een uniek concept kan de waarde niet verloren gaan.

Het enige waar de bitcoin aan onderhevig is, zijn de koersschommelingen, maar dat is eveneens van toepassing op fysieke valuta. Bitcoin kan als virtueel geld en als ruilmiddel worden beschouwd, waarbij er geen vertrouwen nodig is in banken of andere instanties en evenmin in de oprichters. Bitcoins zijn niet tastbaar, want er is in dit geval geen sprake van fysieke geld dat aangeraakt kan worden.

Het kan echter wel als geld beschouwd worden als er gekeken wordt naar de belangrijkste criteria die van toepassing zijn op geld. Het is namelijk een ruilmiddel en geld kan als rekeneenheid gebruikt worden. Dat is ook van toepassing op bitcoins en bovendien is het net als bij fysiek geld mogelijk om virtueel geld te sparen. Ook een belangrijk gegeven is dat er voor beide geldsoorten geldt dat het ondoenlijk is om het tot in de perfectie na te maken.

https://bitvavo.com/bitcoin-wallet