Geldigheid van een VOG

Een online vog aanvragen is een momentopname, je krijgt deze verklaring als je justitieel verleden geen bezwaar vormt voor de functie die je uit gaat oefenen. Voor wie je de VOG aan moet vragen, dit kan de werkgever zijn bepaald hoelang de geldigheid van het document mag zijn. Per werkgever kan dit verschillen, het is daarom van belang dat er in sommige beroepsgroepen periodiek een verklaring wordt aangevraagd. In de zorg en de opvang voor kinderen is dit vaak aan de orde.

Werken in de kinderopvang

Wanneer je wilt werken in de kinderopvang, kun je niet om een online vog aanvragen heen. Het is wettelijk vastgelegd dat je een VOG moet kunnen overleggen, tevens moet je ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. De verklaring mag niet ouder zijn dan twee maanden, het is dus belangrijk dat je periodiek een nieuwe verklaring aanvraagt. Zo zijn er meerdere beroepen waar je een verklaring omtrent het gedrag regelmatig aan moet vragen, je wordt hierbij ook continu gescreend. 

online vog aanvragen

Geldigheid in de zorg

Voor de zorg moet je ook een online vog aanvragen, de werkgever bepaald hoelang  de verklaring geldig mag zijn. Het is dus verstandig dit aan je werkgever te vragen, zodat je op tijd een nieuwe verklaring aan kunt vragen. Heb je nog een verklaring, dan kun je die laten zien aan je werkgever of deze nog geldig is. Vaak vraagt de werkgever de VOG aan, hij is dan direct op de hoogte van de geldigheid van het document. Verander je van werkzaamheden dan moet je meestal een nieuwe vog aanvragen, of wanneer je bij een ander bedrijf gaat werken.