Hoe kan je cedar hout gebruiken?

cedar hout

Houd jij ervan om zelf dingen van hout te maken? Verdiep je dan eens in cedar hout. Dit is een ontzettend mooie houtsoort van goede kwaliteit. Cedar is een naaldboom, daarnaast kunnen ze erg lang worden. Handig, omdat je dan veel hout hebt, waarmee je aan de slag kunt. Cedar hout is zo’n handig bouwmateriaal, omdat de cedar olie die in de boom zit, het hout beschermt tegen rotten, schimmels en tegen vraat van insecten. Deze bomen groeien voornamelijk in de VS en in Canada. Cedar hout wordt ook weleens red cedar genoemd, maar komt niet alleen in de kleur rood voor, ook in bruin, zalm, roze en geelbruin.

Een natuurlijk middel tegen insecten

Cedar hout is niet alleen geschikt om mee te klussen of voor in de bouw. Het is ook geschikt voor heel andere dingen. Dit komt door de etherische oliën die cedar hout bevat, dat zo goed werkt tegen insecten. Zo kun je motten weren uit je kledingkast, door blokjes cedar hout tussen je kleren te leggen. Daarnaast kun je ook insecten weren van jouw huid, bijvoorbeeld muggen, door de olie van de cedar boom op je huid te smeren. Wil je af van de insecten in je slaapkamer? Doe dan wat cedar olie in een aromabrander, dan ruikt binnen no-time de hele kamer naar cedar hout.

Cedar perfect voor muziekinstrumenten

Er is nog een doeleinde waar cedar veel voor gebruikt wordt, en dat is het produceren van muziekinstrumenten. Zo wordt deze houtsoort bijvoorbeeld gebruikt voor het bovenblad van klassieke gitaren. Cedar hout produceert namelijk een mooie, warme en een zachte klank, waarbij de focus komt te liggen op de hoge tonen van de muziek in plaats van op de bas. Dit maakt gitaren van cedar hout erg geschikt voor fingerpicking; een techniek waarbij de vingers in direct contact komen met de snaren van de gitaar. Er wordt dan aan de snaren geplukt om muziek te maken, in plaats van gebruik te maken van een kunststoffen pick.