Wat is een VOG?

Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. Dit houdt in dat dat er met een VOG wordt aangetoond dat er in het verleden geen verkeerde dingen zijn gebeurd die een bezwaar vormen voor het vervullen van uw taak of functie. U heeft een VOG nodig wanneer u gaat werken met:

  • Kwetsbare personen
  • Kinderen
  • Goederen
  • Vertrouwelijke gegevens
  • Geld

In sommige gevallen heeft u ook een VOG nodig wanneer u bepaald vrijwilligers werk gaat verrichten. U heeft ook een VOG nodig wanneer u een vergunning wilt krijgen of een visum wilt aanvragen. Als laatste heeft u hem ook nodig bij een schietverenging, maar dat spreekt voor zich zelf.

Voorwaarden VOG

U kan een VOG aanvragen wanneer u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Heeft u wel strafbare feiten gepleegd dan kan u nog steeds een VOG krijgen maar deze moeten niet te maken hebben met het werk wat u gaat doen. Bent u bijvoorbeeld bestraft voor fraude dan mag u natuurlijk niet met geld werken. Dit wordt allemaal gecontroleerd door de Dienst Justis. Een andere voorwaarde voor het bekrijgen van een VOG is dat u in het verleden niet in aanraking bent geweest met Politie, Justitie of de Reclassering. Ook in het buitenland mag u geen strafbare feiten hebben gepleegd.

VOG aanvragen

Je kan een VOG aanvragen op twee manieren. Je kan naar de gemeente toe om een VOG aan te vragen maar je kan dit ook veel sneller en gemakkelijker. Tegenwoordig kan je ook een VOG online aanvragen. Zo hoef je niet naar het gemeentehuis te fietsen of rijden. Er komen dan wel iets meer kosten inrekening maar dit bespaard u veel tijd. Wanneer u een VOG online aanvraagt zal u 41,35 euro moeten betalen. Hier komen 2 euro aan kosten bij als wij uw screeningsprofiel moeten achterhalen. Dit is optioneel, want als u zelf uw screeningsprofiel achterhaalt hoeft u dit natuurlijk niet te betalen.