Wat is een sedumdak? Van sedumdak met zonnepanelen tot andere soorten groendaken

10 groendak

Misschien heb je het weleens gezien in nieuwere wijken, nieuwe bedrijfspanden of in het buitenland. Groendaken of ook wel een dak van sedum. Een sedumdak is een hele bijzondere manier van dakbedekking waar bij je jouw woning, bedrijfspand of kantoor bedekt met een laag grond waar honderden of duizenden vetplantjes op geplant worden: zogenaamd sedum. Ook is een sedumdak met zonnepanelen gewoon mogelijk, dus dat hoeft geen bezwaar te zijn. Maar wat is een sedumdak eigenlijk en wat zijn de voordelen precies? Je kan het allemaal lezen in de twee alinea’s onder deze inleiding. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over deze bijzondere vorm van dakbedekking!

Wat is een sedumdak?

Wanneer jij jouw huidige dak wilt vervangen en of jij je huis wilt verduurzamen is het slim om eens te informeren naar de mogelijkheden betreffende een sedumdak. Het belangrijkste is dat een sedumdak dus een dak is uit de categorie van groendaken. Deze daken zijn dus een soort van grondlaag die over jouw dak komt en waar kleine plantjes overheen worden gezaaid. Deze plantjes doen gewoon hun ding en gaan lekker groeien en leven. Hierbij halen ze koolstofdioxide uit de lucht en drinken ze het regenwater wat normaal via jouw dakgoot het riool in gaat. Als je er ook zonnepanelen op legt heb je al deze voordelen én groene stroom.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

De voordelen van deze bijzondere daken zijn eigenlijk eindeloos: allereerst is het dus gewoon erg goed voor onze aarde. De plantjes halen dus koolstofdioxide uit de lucht, wat ook weer enorm goed is voor de luchtkwaliteit. Daarnaast bespaar je op nog een manier op het klimaat én op jouw portemonnee: een sedumdak is namelijk een perfecte isolatie voor bij jou op het dak. Die airco hoeft dus niet meer aan deze zomer: goedkoper én goed voor het milieu. Geïnteresseerd in een sedumdak? Informeer of ook jouw woning geschikt is.